Naast mijn eigen repertoire schrijf ik ook geregeld muziek voor anderen. Ik heb liedjes in opdracht geschreven voor CIOS Haarlem, Syntus en voor de Bio1000. De ene keer educatief, maar ook als bedankje of om een boodschap over te brengen. Hieronder vind je meer informatie over hoe en waarom de liedjes geschreven zijn. Heb je ook een idee voor een liedje? Wil je iemand bedanken, iets belangrijks vertellen, mensen iets leren of iemand de liefde verklaren 😉 ? Wil je een tekst, een opname of zelfs een video erbij? Er kan een heleboel – neem even contact op, dan bespreken we de mogelijkheden en kijken we wat ik voor je kan doen!

in de herfst van 2016 heb ik docent Bart van der Meer (CIOS Haarlem) geholpen met een extra leermethode voor het vak anatomie: een liedje! Deze creatieve docent probeert de stof op zoveel mogelijk verschillende manieren op z’n studenten over te brengen: met onderzoek, opdrachten, en nu dus ook met een song! Met muziek en beeld gaan we samen de Latijnse namen van de botten langs. Rijm en melodie maken het makkelijker om dingen te onthouden. Er loopt op dit moment een kleinschalig onderzoek naar het effect van dit leermiddel.

Vanuit Deventer naar de omliggende dorpen zijn er een aantal buslijnen die voor de busmaatschappij niet meer rendabel waren. Om de bewoners van deze dorpen niet de mogelijkheid tot het openbaar vervoer te ontnemen, hebben ze een mooi systeem opgezet. Syntus zorgt voor de busjes, de gemeente betaalt de brandstof en de buschauffeurs rijden vrijwillig! Vaak zijn het mensen uit de dorpen zelf, maar soms ook uit Deventer. Voor al die fantastische inzet wilde Syntus graag de vrijwillige buschauffeurs bedanken. Dus schreef ik voor hen een ‘ode aan de buschauffeur’. Als verrassing kwam ik het lied onaangekondigd in de busjes ten gehore brengen. Het lied is zo geschreven dat passagiers laagdrempelig mee kunnen klappen en zingen.

Begin 2016 vond de Bio-beurs plaats in de Ijsselhallen in Zwolle. Eén van de projectgroepen van het initiatief Bio1000 had mij gevraagd of ik een lied wilde schrijven over het thema water. Over hoe belangrijk het voor ons is, de plek die water inneemt in de historie van Nederland en welke bedreigingen er zijn voor de kwaliteit van ons drinkwater. Ik heb maar een deel van de opname, maar je kunt de rest van de tekst hieronder lezen:

Waterlied

Ik leerde op school dat m’n lijf leeft van water

Als rivieren door land stroomt het bloed door m’n vaten

Het houdt me gezond en heeft bijna op alles effect

 

Het Hollandse water was de bron van ons leven

Voor landbouw en handel fantastisch gelegen

Behalve het springtij was alles echt bijna perfect

 

Zullen we dansen in de regen?

Kunnen we drogen in de zon?

Is water niet om te genieten?

Om samen te drinken uit de bron

 

In strijd met de zee maakten we dijken

Polders ontstonden het water moest wijken

Wat we zouden bereiken, dat was voor de mensheid uniek

De stad op het land, hij groeide als kool

maar de waterbron was ook hun open riool

infecties verspreiden zich, en wij werden steeds vaker ziek

 

En langzaam werd de balans opgemaakt

kraanwater werd een belangrijke zaak

De drinkwaterwet die verhielp de problematiek


Zullen we dansen in de regen?

Kunnen we drogen in de zon?

Is water niet om te genieten?

Om samen te drinken uit de bron

 

Maar waterbedrijven verliezen vertrouwen

medicijnen en mest zijn niet meer te verstouwen

niet zuiver te houden, dat water dat ik zo graag drink

 

geboor in de bodem met chemische stoffen

en het grondwater wordt vaak het zwaarste getroffen

met gif op de groente en afval dat langzaam bezinkt

 

Zullen we dansen in de regen?

Kunnen we drogen in de zon?

Is water niet om te genieten?

Om samen te drinken uit de bron